Yüz yılda bir görülen, artık her yıl görülen: Büyük sel felaketleri için korkutan çalışma
İklim değişikliği gezegenimiz için en büyük tehlikelerden biri olmaya devam ediyor. Antik buz raflarının erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi ihtimalinden, her yıl atmosferi sera gazlarıyla boğduğumuza kadar pek çok farklı konudan bahsetmek mümkün.
Yeni bir araştırma, 2050’den itibaren her yıl meydana gelen yıkıcı yüzyıllık sel felaketlerinin olasılığının da yüzde 1’e çıkacağını iddia ediyor.
Yeni çalışma, karbondioksit emisyonlarının 2040 yılına kadar zirveye çıkabileceğini öne sürüyor. Çalışma, eğer bu gerçekleşirse, dünyanın dört bir yanındaki bölgelerin, ortalama olarak her dokuz ila on beş yılda bir, felaket ve yıkıcı, yüzyıllık sel felaketleri yaşamaya başlayabileceğini öne sürüyor. Tarihsel verilere dayanılarak bu tür su baskınlarının her yıl meydana gelme ihtimalinin yüzde bir olduğu söyleniyor.
Amerikan Jeofizik Birliği (AGU) ayrıca asırlık sellerin aynı bölgeyi birkaç yıl üst üste vurabileceğini söylüyor.
Alabama Üniversitesi’nde inşaat mühendisi ve profesör olup, Earth’s Future’da yer alan yeni çalışmanın ortak yazarıdır. Hamed Moftakharitarafından açıklanana göre Ortalama olarak her yüz yılda bir geçilmesini beklediğimiz eşik, sıcak iklimlerde çok daha sık geçilecek ve artık 100 yıllık olaylar olarak kabul edilmeyecek..”
Çalışma, dünya çapındaki kıyı topluluklarının ölümcül ve yıkıcı asırlık sellere daha sık maruz kalmasına neden olabilecek yükselen deniz seviyelerinin olasılığını tartışıyor. Araştırmacılar, bu büyük sellerin fırtınalar nedeniyle iç kısımlara itilen sulardan da kaynaklanabileceğini belirtiyor.
Ancak belki de en önemlisi, bu çalışma son birkaç on yılda gördüğümüz yükselen deniz seviyelerinin bu 100 yıllık sellere nasıl sebep olabileceğine odaklanıyor. Sebebi ne olursa olsun, yıkıcı su baskınları kesinlikle kaçınmak istediğimiz durumlardır…