Borsa İstanbul’da yanan devreler: -%7,37
Birol BOZKURT
Geçen yıl yüzde 200’e yakın yükselişiyle dikkat çeken Borsa İstanbul, dün son dönemin en sert düşüşüne tanık oldu. Güne olumlu başlayan Borsa İstanbul’da satışlar hızlanarak 5.300 puanlık tabanın altına geriledi. Yoğun satışların da etkisiyle birçok stokta ‘devre kesici’ uygulaması hayata geçti. BIST 100 Endeksi’nde kayıplar yüzde 7’nin ortasını geçti. Peki Borsa İstanbul’daki bu düşüşün sebebi nedir? Aslında dünkü sert satışları açıklayacak net bir cevap yok. Bazı uzmanlar erken seçim tarihinin konuşulmasının siyasi kaygılara neden olabileceği yorumunu yaparken, bazı uzmanlar rekor kıran endekste beklenen düzeltmenin kredi süreçleri nedeniyle derinleştiği görüşünde. Ancak dün yabancı yatırımcıların satışlarının büyük ölçüde hissedildiği ve buna yerli yatırımcıların panik satışları da eklenince kayıpların derinleştiği söyleniyor.
“Kredi İşlemleri Hızlandı”
Dinamik Yatırım Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Fazilet, DÜNYA için yaptığı analizde, Borsa İstanbul’daki yükselişlerin agresifliği ve bu taraftaki haber akışlarının yoğunluğunun, yaklaşan seçimlerle birlikte satıcının satışlarında etkili olduğunu belirtti. kurs. Fazilet, “Kredi işlemlerinin yoğunlaşması sonucunda devre kesicilerin aktif hale gelmesinin Borsa İstanbul’un yatırım aracı olarak alternatifinin neredeyse olmamasından ve yabancı yatırımcı payının düşük olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Kredi işlemlerinin yoğun kullanımı endeksimizde likidite krizini gündeme getirmekte ve yaşanan düşüşlerde devre kesicilerin çalışmasında etkili olmaktadır” dedi.
Borsadaki sert düşüşü dünyaya pahalıya mal eden Ahlatçı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, “Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı giderek arttığı için bu tür çıkışları düzeltici faaliyet olarak nitelendirebiliriz. alternatifi yok, düşüşler derinleşmiyor ve teşvikler devam ediyor.”
“Destek kırılınca hızlandı”
Erbaş, “Enflasyondaki düşüş, büyümedeki yavaşlama, politika faizinin daha fazla düşürülmeyeceği beklentisi ve 5500 desteğinin altında kalması gün içinde sert hareketlere neden oldu.” Albatros Portföy Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Başügüdücü, Borsa İstanbul’da dün yaşanan sert düşüşü siyasi gelişmelere, kar satışlarına ve son dönemde dolardaki yatay seyire bağladı.
Destek noktası 5060 puan
Borsa İstanbul’da 5300 puanlık düşüşle hızlanan satışların ilk takviye noktasının 5060 noktada olduğu söyleniyor. Bu seviyeden tepki alımlarının gelebileceğinden bahsedilirken, yukarı yönlü bir hareketten bahsetmek için 5300 puanın hacimle geçilmesi gerektiğine inanılıyor. Aksi halde ilerideki alımların tepki artışı olarak değerlendirilebileceği düşünülüyor. Dinamik Yatırım Menkul Kıymetler ve Menkul Kıymetler İdare Meclisi Başkanı Ayşin Fazilet, 2023’ün ilk haftasında küresel piyasalarda ölçülü durgunluk algısının güçlenmesiyle risk iştahının toparlandığını belirterek, “Fed’in etkisinin sınırlı olduğunu düşünüyoruz. küresel piyasalardan ve yaklaşan seçimlerden farklı bir ekonomik program sergilemesiyle. Fed’in faiz artırım patikasında yüzde 2’lik enflasyon çok net ve küresel piyasalar bunu düşüşle fiyatlıyor” dedi.
Borsada tarihi düşüşler
Borsa İstanbul’da dün yüzde 7’yi aşan düşüş ‘tarihi düşüşler’ listesinde yerini aldı. Son olarak 21 Mart 2021’de yüzde 10’a yakın düşüş yaşayan BİST 100 Endeksi, dalgalı kura geçiş kararından bir gün önce 21 Şubat 2001’de yüzde 18,11 ile tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı. 11 Kasım 1998’de siyasi gelişmeler nedeniyle günlük zararı yüzde 14,93’e ulaşan Borsa İstanbul ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in 19 Şubat 2001’de Milli Güvenlik Kurulu toplantısından ayrıldıktan sonra yaptığı açıklama piyasalarda şok etkisi yarattı. borsa ve hisse senetlerinin yüzde 14,62 oranında değer kaybetmesine neden oldu. olmuştu. 11 Eylül saldırısının ardından borsa, 13 Eylül 2001’de yüzde 8,93 değer kaybetti. Gezi olaylarının başlamasıyla birlikte borsa, 3 Haziran 2013’te günü yüzde 10,47 düşüşle 76 bin 983 puanla kapattı.