Bakan Yanık: “Yabancı ülkelerde gördüğümüz muamele şu anda çok farklı”
“30 yıl önce yabancı bir yerde rastgele Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan bahsedildiğinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan bahsedildiğinde maruz kalınan muamele ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunduğunda karşılaşılan muamele çok farklı. Özellikle mazlum ve mağdur coğrafyalarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını söylüyorlar” dedi.
Bursa Merinos AKKM’de gerçekleştirilen toplantılar 17 ilçede devam edecek. Toplantının açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Örgütün bir parçası olmak benim için çok değerli, her zaman çok değerliydi ve hala çok değerli. Bu anlamda teşkilatı çok önemsiyorum. Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği.Aslında AK Parti her zaman çok değerlidir.Hep çok değerlidir.AK Parti olarak 20 yıldır iktidardayız bizim temel çıkış noktamız kimseyi geride bırakmamak, kimseyi yalnız bırakmamak ve ihtiyaca yönelik her türlü çalışmayı yapmaktır.Sivil savunmadan teknolojik gelişmelere, bilgiden iletişim teknolojilerine, sağlıktan eğitime hayatın her alanında ve devlet yönetiminde bunu yaptık. hem yatırım perspektifinin yani yapısal bakış açısının değiştiği hem de ideoloji ve ideolojinin tamamen değiştiği çok değerli bir nokta.Erdoğan’ın siyasi hayatının başından beri ortak paydası olan ölümsüzlerden biri olarak devam ediyor. Gençlik Kolları Başkanlığı’ndan bu yana, yetimlerin hangi pozisyonda olursa olsun, yönetimin her kademesinde kimsenin bulunmadığını görüyoruz. Sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde değil, vatandaşlarımızın olduğu her yerde kendisine ulaşmaya çalışıyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak kendisine ihtiyaç sahibi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ulaşmak boynumuzun borcudur.”
Yaptığı işin temelinin aile, toplum, çocuklara yönelik hizmetler, engellilere yönelik hizmetler ve yaşlılara yönelik hizmetler olduğunu belirten Bakan Yanık, “İhtiyaç sahiplerine aile ortamında bir hizmet sunabiliyorsak orada yaparız. Çocuğu aile ortamında tutabiliyorsak, destekleyebiliyorsak engellilerimize ailece destek oluyoruz, çevrede tutmak mümkün, oralarda destek olabiliyorsak yaşlılarımıza da aynı şekilde destek oluyoruz. Aksi halde diğer kurumsal bakım aşamalarına geçiyoruz.Dolayısıyla bu çıkış noktası ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılarken bir yandan da onları kendi sosyal çevrelerinden, ailelerinden uzak tutmaktır. ve alışık oldukları ortamlar ve oralarda desteklemek bizim için değerli.20-30 yıl önce insanlar rastgele bir yabancı yerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan bahsederken, geldiklerinde karşılaştıkları muamele. olduklarından bahsetmiş artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları özellikle maruz kaldıkları muamele. Azlum, mağdur coğrafyalarda gördükleri muamele çok farklı. Bizim görüşümüz çok farklı. Sırtınızı çok sağlam bir yere dayasanız bile kendinizi çok güvende hissedeceksiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mazlum coğrafyaların, mazlum coğrafyaların sırtını yasladığı, kendini güvende hissettiği kişidir.”
Bakan Yanık, Bursa’da hizmet algısını her geçen gün genişlettiklerini belirterek, “11 sosyal hizmet merkezimizle tüm hizmetlerimizi erişilebilir hale getirdik. bakanlık ve tüm birimlerin çalışmaları yönlendirilir, yönetilir ve koordine edilir.Bu nedenle bu anlamda değerlidir.Ayrıca Aile Sosyal Destek Programı ASDEP ile hane ziyaretleri yaparak halkımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz.123 bin kişiyi ziyaret ettik. 2017 yılında ASDEP programımızın başladığı 2022 yılı sonu itibariyle Bursa’da 937 hane Ailelerin ve toplumumuzun gözbebeği olan çocuklarımız için özenle çalışmaya devam ediyoruz. kendi alanında ve dünyanın en iyi uygulamaları arasında yer almaktadır.Çocuklarımız kurum bakımı yerine konut ortamında ve aile sıcaklığını sağlayan kurallar içinde korunmaktadır.Yaklaşık 322 adet ayırdık. 2012’den bugüne 5 milyon TL ödenek ve Bursa’da toplam 294 çocuğa bakım hizmeti veriyoruz. Koruyucu ailelerin yanında bulunan 271 çocuğumuz ve 150 evlatlık çocuğumuz Bursa’da. Yetiştirme yurtlarında bakılan çocuklar için ayrılan bütçe 40,7 milyon TL’dir. Sadece son 10 yıldan bahsediyorum. 3.200 çocuğumuza kendi ailelerinin yanında destek oluyoruz ve onlar için ayırdığımız bütçe 288,6 milyon TL Sosyal Ekonomik Destek. Ülkemiz geneline yayılmış kadın konukevlerinden üçü Bursa’da bulunmaktadır. Kadınları koruyan ve onları yeni bir hayata hazırlayan konukevlerimiz 20 yılda 11 bin 694 kadın ve 6 bin 43 çocuk olmak üzere toplam 17 bin 737 kişiye hizmet verdi. Kadın misafirhanesi tabiri kadına yönelik şiddeti çağrıştıran ve buraya gelen her vatandaşımızın kadının şiddet mağduru olduğu algısı oluşturmaktadır. Bayan misafirhanelerimizde hizmet alan kadınlarımızın yaklaşık %52-53’ü konaklama için gelen arkadaşlarımızdır. Geriye kalan yüzde 47-48 maalesef şiddet mağduru olduğu için gelip onlara eşlik eden çocuklar.
Devletin aynı zamanda halkın şiddet konusunda sığınağı olduğunu belirten Yanık, “ŞÖNİM’lerle 10 yılda Bursa’da 80 bin 795’i kadın, 7 bin 988’i erkek ve 5 bin 815’i çocuk olmak üzere 94 bin 598 kişiye hizmet verdik. Tüm illerimizde çalışmalarını sürdüren, Şiddete uğrayan herkese değil, her bireye hizmet veren, Kadınların ticari alanda desteklenmesine büyük önem veren, kamusal haklarını teslim eden Bursa’da 5 huzurevi ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde 461 yaşlıya hizmet veriyoruz.3 özel huzurevinde 293 yaşlıya Gündüzlü bakım hizmeti verdiğimiz bakım ve rehabilitasyon merkezinde 82 engelli vatandaşımıza hizmet veriyoruz. engellilere yatılı bakım desteği de veriyoruz.2006’dan bu yana 2.5 milyar lira ayırdık.Evde Bakım Yardımından şu anda Bursa’da 16 bin kişi var.87 kişi faydalanıyor.Biz de götürüyoruz. y çeşitli sosyal haklar sunmanın verdiği huzur. Bursa ilimizde 680 şehit, gazi ve gazi yakını kamu kurumlarında istihdam edilmeye hak kazanmıştır. Bursa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gönderdiğimiz dönemsel pay 2022 yılında 113.2 milyon TL oldu. Bursa ilimizde 2003-2022 yılları arasında yaklaşık 7.23 milyar TL sosyal yardım kaynağı kullandık” dedi.